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Registros recuperados : 82 | |
42. | | MACHADO, J. R. de A.; ACOSTA, A. da S.; GUIMARAES, P. E. de O.; MEIRELLES, W. F.; GUIMARAES, L. J. M.; EMYGDIO, B. M. Comunicados técnicos I Notes contribuições de dez nos do ensaio Elite Sul, com milho, na Região subtropical do Brasil. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, Porto Alegre, v. 17, n. 1. p. 61-66, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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43. | | VIEIRA, V. M.; FAE, G. S.; LEMAINSKI, J.; EICHELBERGER, L.; ACOSTA, A. da S.; LUNARDI, L.; ANTUNES, J. M.; SILVA, M. P. da; PEREIRA, F. T. F. Atividades de transferência de tecnologia da Embrapa Trigo para trigo e triticale, safra 2015. In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 10., 2016, Londrina. Anais... Londrina: Comissão Brasileira de Pesquisa de Trigo e Triticale, 2016. 1 CD-ROM. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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44. | | VIEIRA, V. M.; KLEIN, M. A.; LEMAINSKI, J.; EICHELBERGER, L.; ACOSTA, A. da S.; LUNARDI, L.; ANTUNES, J. M.; SILVA, M. P. da; PEREIRA, F. T. F. Atividades de transferência de tecnologia da Embrapa Trigo para trigo e triticale, safra 2016. In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 11.; FÓRUM NACIONAL DE TRIGO, 2017, Cascavel. Resumos expandidos... Cascavel: Coodetec, 2017. p. 339-342. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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45. | | VIEIRA, V. M.; KLEIN, M. A.; LEMAINSKI, J.; EICHELBERGER, L.; ACOSTA, A. da S.; LUNARDI, L.; ANTUNES, J. M.; SILVA, M. P. da; PEREIRA, F. T. F. Atividades de transferência de tecnologia da Embrapa Trigo para trigo e triticale, safra 2017. In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 12., 2018, Passo Fundo. Ata e Resumos... Passo Fundo: Projeto Passo Fundo, 2019. Transferência de Tecnologia e Socioeconomia, p. 593-596. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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46. | | MACHADO, J. R. de A.; FAE, G. S.; FONTANELI, R. S.; SANTOS, P. dos S.; ACOSTA, A. da S.; ROSSETO, M. Forragens de verão para o norte do Rio Grande do Sul. In: REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO MILHO, 58.; REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO SORGO, 41., 2013, Pelotas. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2014. p. 124-126. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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47. | | ACOSTA, A. da s.; FONTANELI, R. S.; SANTOS, H. P.; BRANDOLI, M. A. A.; SILVA, M. P. da; PEREIRA, F. T. F.; MACHADO, J. R. de A. Transferência de tecnologia para integração lavoura-pecuária em milho, sorgo e milheto pela Embrapa e Emater, no Rio Grande do Sul. Pesquisa Agropecuária Gaúcha, Porto Alegre, v. 17, n. 1, 95-99, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Trigo. |
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48. | | ACOSTA, A. da S.; FONTANELI, R. S.; SANTOS, H. P.; BRANDOLI, M. A. A.; SILVA, M. P. da; PEREIRA, F. T. F.; MACHADO, J. R. de A. Transferência de tecnologia pra integração lavoura-pecuária em milho, sorgo e milheto pela Embrapa e Emater, no Rio Grande do Sul. In: REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO MILHO, 56.; REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO SORGO, 39., 2011, Ijui. Atas e resumos. Porto Alegre: FEPAGRO, 2011. p. 26. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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49. | | LEMAINSKI, J.; ACOSTA, A. da S.; VIEIRA, V. M.; KLEIN, M. A.; LUNARDI, L.; ANTUNES, J. M.; EICHELBERGER, L.; PEREIRA, F. T. F. Transferência de tecnologia para a cultura do trigo na safra de 2018. In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 13., 2019, Passo Fundo. Ata e Resumos... Passo Fundo: Ed. do Autor, 2019. p. 595-599. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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50. | | EICHELBERGER, L.; ACOSTA, A. da S.; BERTAGNOLLI, P. F.; DOTTO, S. R.; FERREIRA, P. E. P.; PEREIRA, F. T. F.; VIEIRA, O. V. Resultados de unidades de observação de cultivares de soja da Embrapa Trigo, safra 2008/09. In: COSTAMILAN, L. M.; BERTAGNOLLI, P. F. (Org.). Soja: resultados de pesquisa 2008/2009. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2009. p. 54-60. (Embrapa Trigo. Documentos, 93). Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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51. | | EMYGDIO, B. M.; PORTO, M.; TEIXEIRA, M. C. C.; KONFLANZ, V.; MEIRELLES, W. F.; SILVA, S. D. dos A. e; ACOSTA, A. da S. Unidades demonstrativas e de observação de híbridos de milho na região de clima temperado - safra 2007/08. In: REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DE MILHO, 53., REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DE SORGO, 36., 2008. Pelotas. Atas e resumos... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2008. 1 CD-ROM. 3 p. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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52. | | BERTAGNOLLI, P. F.; COSTAMILAN, L. M.; EICHELBERGER, L.; ACOSTA, A. da S.; PEREIRA, F. T. F.; TOLEDO, J. F. F. de; PIPOLO, A. E.; ARIAS, C. A. A.; KASTER, M.; ALMEIDA, A. M. R. de; DIAS, W. P. BRS Tertúlia RR, cultivar de soja indicada para o Rio Grande do Sul. In: REUNIÃO DE PESQUISA DA SOJA DA REGIÃO SUL, 37., Porto Alegre, 2009. Programa e resumos. Porto Alegre : UFRGS, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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53. | | BERTAGNOLLI, P. F.; COSTAMILAN, L. M.; EICHELBERGER, L.; ACOSTA, A. da S.; PEREIRA, F. T. F.; TOLEDO, J. F. F.; PIPOLO, A. E.; ARIAS, C. A. A.; KASTER, M.; ALMEIDA, A. M. R.; DIAS, W. P. BRS Tertúlia RR: cultivar de soja indicada para o Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Paraná e São Paulo. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 31., 2010, Brasília, DF. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2010. p. 352-353. Resumo 118. Editores técnicos: Adilson de Oliveira Junior, Odilon Ferreira Saraiva, Regina Maria Villas Bôas de Campo Leite, César de Castro, Jussara Flores de Oliveira Arbues, Wellington Cavalcanti. Biblioteca(s): Embrapa Soja; Embrapa Trigo. |
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54. | | ACOSTA, A. da S.; FERREIRA, P. E. P.; EICHELBERGER, L.; BERTAGNOLLI, P. F.; COSTAMILAN, L. M.; LUNARDI, L.; ANTUNES, J. M.; BURIOL, S.; PEREIRA, F. T. F.; VIEIRA, O. V. Atividades de transferência de tecnologia para a cultura da soja no sul do Brasil na safra 2008/09. In: COSTAMILAN, L. M.; BERTAGNOLLI, P. F. (Org.). Soja: resultados de pesquisa 2008/2009. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2009. p. 61-66. (Embrapa Trigo. Documentos, 93). Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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55. | | VIEIRA, V. M.; FAE, G. S.; EICHELBERGER, L.; ACOSTA, A. da S.; STRIEDER, M. L.; BERTAGNOLLI, P. F.; PEREIRA, F. T. F.; SILVA, M. P. da; LUNARDI, L.; ANTUNES, J. M. Atividades de Transferência de Tecnologia da Embrapa Trigo para a cultura da soja na safra 2012/2013. In: COSTAMILAN, L. M.; CARRÃO-PANIZZI, M. C. (Ed.). Soja: resultados de pesquisa 2012/2013. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2013. 2 p. (Embrapa Trigo. Documentos online, 145). Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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56. | | VIEIRA, V. M.; FAE, G. S.; EICHELBERGER, L.; ACOSTA, A. da S.; STRIEDER, M. L.; BERTAGNOLLI, P. F.; PEREIRA, F. T. F.; SILVA, M. P. da; LUNARDI, L.; ANTUNES, J. M. Atividades de transferência de tecnologia da Embrapa Trigo para a cultura da soja na safra 2013/2014. In: COSTAMILAN, L. M.; CARRÃO-PANIZZI, M. C. (Ed.). Soja: resultados de pesquisa 2013/2014. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2014. p. 29-31. (Embrapa Trigo. Documentos online, 151). Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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57. | | VIEIRA, V. M.; LEMAINSKI, J.; EICHELBERGER, L.; ACOSTA, A. da S.; STRIEDER, M. L.; BERTAGNOLLI, P. F.; PEREIRA, F. T. F.; SILVA, M. P. da; LUNARDI, L.; ANTUNES, J. M. Atividades de transferência de tecnologia da Embrapa Trigo para a cultura da soja na safra 2015/2016. In: COSTAMILAN, L. M.; CARRÃO-PANIZZI, M. C. (Ed.). Soja: resultados de pesquisa 2015/2016. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2016. p. 22-24. (Embrapa Trigo. Documentos online, 161). Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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58. | | VIEIRA, V. M.; KLEIN, M. A.; LEMAINSKI, J.; EICHELBERGER, L.; ACOSTA, A. da S.; STRIEDER, M. L.; BERTAGNOLLI, P. F.; PEREIRA, F. T. F.; SILVA, M. P. da; LUNARDI, L.; ANTUNES, J. M. Atividades de transferência de tecnologia da Embrapa Trigo para a cultura da soja na safra 2016/2017. In: COSTAMILAN, L. M. (Ed.). Soja: resultados de pesquisa 2016/2017. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2017. p. 20-22. (Embrapa Trigo. Documentos online, 171). Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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59. | | EICHELBERGER, L.; ACOSTA, A. da S.; LUNARDI, L.; FERREIRA, P. E. P.; VIEIRA, O. V.; ANTUNES, J. M.; BURIOL, S.; PEREIRA, F. T. F.; SILVA, M. P. da; BERTAGNOLLI, P. F.; COSTAMILAN, L. M. Atividades de transferência de tecnologia da Embrapa Trigo para a cultura da soja no sul do Brasil na safra 2009/10. In: COSTAMILAN, L. M.; BERTAGNOLLI, P. F. (Org.). Soja: resultados de pesquisa 2009/2010. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2010. p. 78-84. (Embrapa Trigo. Documentos, 102). Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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60. | | VIEIRA, V. M.; FAE, G. S.; EICHELBERGER, L.; ACOSTA, A. da S.; ANTUNES, J. M.; LUNARDI, L.; VIEIRA, O. V.; CERBARO, J.; SILVA, M. P. da; PEREIRA, F. T. F.; FERREIRA, P. E. P. Atividades de transferência de tecnologia da Embrapa Trigo para trigo e triticale, safra de 2010. In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 5., 2011, Dourados. Ata e resumos... Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2011. Transferência de Tecnologia e Socioeconomia. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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Registros recuperados : 82 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
16/11/2020 |
Data da última atualização: |
16/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
C - 0 |
Autoria: |
SOUZA, I. I.; ARAUJO, E. da S.; JAEGGI, M. E. P. C.; SIMÃO, J. B. P.; ROUWS, J. R. C.; SOUZA, M. N. |
Afiliação: |
I. I. de M. Souza1, IF, Alegre, ES; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB; M. E. P. C. Jaeggi, UENF; J. B. P. Simão, IF, Alegre, ES; JANAINA RIBEIRO COSTA ROUWS, CNPAB; M. N. Souza, IF, Alegre, ES. |
Título: |
Effect of Afforestation of Arabica coffee on the physical and sensorial quality of the bean. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Experimental Agriculture International, v. 42, n. 7, p. 133-143, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazil is a world leader in coffee production, however, the quality of the grain differs between the different production systems, which influences the price paid for the product in the national and international market. Aims: Therefore, the objective of this study was to assess the influence of Arabica coffee afforestation on the physical and sensorial quality of the bean. Methodology: The study was carried out in the Caparaó region, which involves part of the Espírito Santo state region and another part of the Minas Gerais state, properties with of coffee. Catuaí vermelho IAC-44 was cultivated in two different situations: a plot of land on the full sole and another of wooded land. In each property, two samples were collected, one per area, representing the coffee in full sun and the other the wooded coffee, and in one of the properties samples were collected in two different areas of wooded coffee. Thus, in total, nine samples of crops in full sun and 10 of forest crops with different species were used, such as cedar, eucalyptus, palm heart, polyculture (characterized by shading with species of fruit and wood) and bananas. The samples consisted of seven liters of cherry coffee, selectively harvested, in the middle third of 20 randomly chosen plants. Results: The results showed that the quality of the coffee, physical and sensorial, is influenced by the cultivation system (wooded and in full sun), the degree of influence depends on the type of companion plant. Conclusion: Systems in forest crops with cedar and eucalyptus showed the least number of defects in raw beans and the highest proportion of flat beans (% CG). Treatment of wooded coffee with polyculture showed a higher percentage of coarse mocha (% MG). The cultivation of forested coffee with polyculture has an even better sensory quality, compared to the other treatments studied. MenosBrazil is a world leader in coffee production, however, the quality of the grain differs between the different production systems, which influences the price paid for the product in the national and international market. Aims: Therefore, the objective of this study was to assess the influence of Arabica coffee afforestation on the physical and sensorial quality of the bean. Methodology: The study was carried out in the Caparaó region, which involves part of the Espírito Santo state region and another part of the Minas Gerais state, properties with of coffee. Catuaí vermelho IAC-44 was cultivated in two different situations: a plot of land on the full sole and another of wooded land. In each property, two samples were collected, one per area, representing the coffee in full sun and the other the wooded coffee, and in one of the properties samples were collected in two different areas of wooded coffee. Thus, in total, nine samples of crops in full sun and 10 of forest crops with different species were used, such as cedar, eucalyptus, palm heart, polyculture (characterized by shading with species of fruit and wood) and bananas. The samples consisted of seven liters of cherry coffee, selectively harvested, in the middle third of 20 randomly chosen plants. Results: The results showed that the quality of the coffee, physical and sensorial, is influenced by the cultivation system (wooded and in full sun), the degree of influence depends on the type of companion plant. Conclusion: S... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Drink quality; Family farming. |
Thesaurus NAL: |
Agroecology; Coffee beans; Family farms. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
Marc: |
LEADER 02601naa a2200241 a 4500 001 2126641 005 2020-11-16 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOUZA, I. I. 245 $aEffect of Afforestation of Arabica coffee on the physical and sensorial quality of the bean.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aBrazil is a world leader in coffee production, however, the quality of the grain differs between the different production systems, which influences the price paid for the product in the national and international market. Aims: Therefore, the objective of this study was to assess the influence of Arabica coffee afforestation on the physical and sensorial quality of the bean. Methodology: The study was carried out in the Caparaó region, which involves part of the Espírito Santo state region and another part of the Minas Gerais state, properties with of coffee. Catuaí vermelho IAC-44 was cultivated in two different situations: a plot of land on the full sole and another of wooded land. In each property, two samples were collected, one per area, representing the coffee in full sun and the other the wooded coffee, and in one of the properties samples were collected in two different areas of wooded coffee. Thus, in total, nine samples of crops in full sun and 10 of forest crops with different species were used, such as cedar, eucalyptus, palm heart, polyculture (characterized by shading with species of fruit and wood) and bananas. The samples consisted of seven liters of cherry coffee, selectively harvested, in the middle third of 20 randomly chosen plants. Results: The results showed that the quality of the coffee, physical and sensorial, is influenced by the cultivation system (wooded and in full sun), the degree of influence depends on the type of companion plant. Conclusion: Systems in forest crops with cedar and eucalyptus showed the least number of defects in raw beans and the highest proportion of flat beans (% CG). Treatment of wooded coffee with polyculture showed a higher percentage of coarse mocha (% MG). The cultivation of forested coffee with polyculture has an even better sensory quality, compared to the other treatments studied. 650 $aAgroecology 650 $aCoffee beans 650 $aFamily farms 653 $aDrink quality 653 $aFamily farming 700 1 $aARAUJO, E. da S. 700 1 $aJAEGGI, M. E. P. C. 700 1 $aSIMÃO, J. B. P. 700 1 $aROUWS, J. R. C. 700 1 $aSOUZA, M. N. 773 $tJournal of Experimental Agriculture International$gv. 42, n. 7, p. 133-143, 2020.
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Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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